X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Yazılımlar Nasıl Çalışır

AnasayfaYazılarWeb YazılımYazılımlar Nasıl Çalışır

QYazılımlar Nasıl Çalışır

 

Bir yazılım, bir grup programın bir hedefe yönelik çalıştığı ve kendilerine verilen veriyi işleyip bilgi ürettikleri sistemlerdir. Donanım hedeflenen işin fiziksel olarak gerçekleşmesini sağlarken, yazılım bu hedeflere ulaşmak için gerekli komutlar dizisini içerir.

 

 Yazılım Türleri Nelerdir?

 

 Yazılımlar genel olarak dört kategoride incelenir:

 

Uygulama Yazılımları: Kelime işlemciler ya da ağ tarayıcıları gibi kullanıcıların günlük ihtiyaçlarını karşılayan programlardır. Kullanıcılardan aldıkları komutları, sistem yazılımlarından oluşan işletim sistemine iletirler.

 

Programlama Dilleri: Kullanıcıların ihtiyaç duydukları programların yani komut dizilerinin oluşturulması için programlama dillerinden yararlanılır. Programlama dilleri verinin işlenmesini sağlayan bir grup komut içerir. Bu komutların gereksinimler doğrultusunda bir araya getirildiği komutlardan programlar, bir grup programın bir araya getirilmesi ile de yazılımlar oluşturulur. Bu yazılımlar üst düzey uygulama yazılımları olabilecekleri gibi daha düşük düzeyli sistem yazılımları da olabilirler.

 

Sistem Yazılımları: Uygulama yazılımlarından aldıkları komutları donanımın kullanılmasını sağlayan makine dili komutlarına çevirir ve donanımı doğrudan yönetirler. İşletim sistemleri, cihaz sürücüleri bu yazılım tipine örnek verilebilir. Günümüzde yaygınlaşan akıllı çamaşır makinesi, buzdolabı gibi ev eşyaları nispeten küçük çaplı sistem yazılımları ile çalışmaktadır.

 

Kötü Amaçlı Yazılımlar: Bilgisayarlara zarar vermek ya da bilgi çalmak amaçlı yazılımlar bu tipe örnek verilebilir.

 

Bir Yazılım Nasıl Çalışır?

 

 Bir yazılımın çalıştırılması için sabit diskten hafızaya yüklenmesi gerekir. Yazılım işleyeceği veri sabit diskten, anlık olarak kullanıcıdan, usb bellekler gibi taşınabilir ortamlardan ya da İnternet'ten gelebilir. Yazılımı oluşturan ve hafızaya yüklenen programlardaki komutlar, kullanıcıdan gelen istekler doğrultusunda gerekli veri ile birlikte işletim sistemine verilir. İşletim sistemi bu komutları ve gereksinim duyulan veriyi, cihaz sürücülerini de içeren, sistem programlarına verir.

 

 Sistem programları da kendilerine verilen üst düzey komutları daha düşük düzeyli makine dili komutlarına dönüştürür. Makine dili komutları donanım tarafından doğrudan işletilebilen sinyallere dönüştürülür. Donanımın bu sinyallere göre çalıştırılması ile program çalıştırılmış olur. Burada donanımın çalıştırılmasından kasıt bir veri parçasının hafızaya yazılması, sabit diskteki bir verinin değiştirilmesi, ekrana bir mesaj basılması ya da ses kartından bir sesin çıkarılması gibi örneklerdir.

 

 

 


Top